Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

perjantai 3. kesäkuuta 2022

Salpalinja raivasi tien Natolle

Kirjoitin tämän kannanoton 20.5.2022 ja tarjosin lukijan mielipiteenä lehdistölle. Juttua on julkaistu reilusti yli kymmenessä erikokoisessa lehdessä. Se on hyvä. Näkökulmani on varmasti hengästyttävä ja uusi valtaosalle suomalaisia, yhtä tuntematon kuin Salpalinja on vieläkin. Yhtäkään poikkipuolista sanaa en ole vielä jutusta saanut, siis etteikö asia noin voisi olla.

Minusta Salpalinja on täysin verrattavissa Suomen turvallisuushankkeena ja päätöksen suuruusluokkana Natoon. Nyt Nato-hakemus on jätetty "ajallaan" ennen mahdollista sotaa. Sodan ennakointi Karjalankannaksella Mannerheim-linjan rakentamisella 1930-luvulla ei ollut riittävä pelote. Mutta kun Suomen armeijan taistelutahtoon liitettiin talvisodan jälkeen rakennettu, selkeästi vahvempi Salpalinja, niin myös sen pelotevaikutus alkoi toimia. (TA)

Suomen puolustus on koko itsenäisyytemme ajan perustunut omiin puolustusvoimiin. Talvisota osoitti, että se ei riittänyt estämään sotaa, jota Neuvostoliitto tekaistuine syineen halusi. Moskovan rauhasta 13.3.1940 huolimatta vahva ja välitön sodan uhka jäi päälle. Neuvostoliitolta Suomen valloitus jäi kesken.

Koska tuolloin ei ollut heti saatavissa sopivaa liittolaista, apua tai minkäänlaista puolustusliittoa, johon liittyä, Suomi rakensi Salpalinjan. Se oli ylipäällikkö C.G. Mannerheimin yhden miehen päätös. Linnoitustyömaa kosketti Suomen itärajaa ja Hankoniemeä. Töissä oli välirauhan ajan koko suuren kenttäarmeijan sotilaat ja kymmenet tuhannet suomalaiset siviilit. Työmaa oli Suomen suurin siihen mennessä ja on osin vieläkin.

Salpalinjasta piti tulla ja tuli Suomen itärajalle ennaltaehkäisevä pelote. Sitä vastaan ei Neuvostoliitto hyökännyt sotavuosina eikä kylmän sodankaan aikana.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022 avasi historiaa tuntevien ja ainakin evakkoajan kokeneiden suomalaisten silmät. Sama koskee tietysti myös sodissamme kaatuneiden, sotainvalidien ja sotiemme veteraanien omaisia ja sukuja.

Suomi oli tullut samaan tilanteeseen kuin syksyllä 1939. Talvisodan oppi oli muistissa. Yksin ei pärjätä. Salpalinja puolustuksellista suoja-arvoaan lukuun ottamatta oli vanhentunut. Tarvittiin uusi ennaltaehkäisevä pelote, Nato. Sitä oli pohjustettu jo Neuvostoliiton romahdettua 1990-luvun alusta lähtien. Kansan tukea se ei ennen viime talvea vielä saanut. Puhuttiin vain Naton haitoista, mitään hyötyä suuri enemmistö ei siinä nähnyt.

Aivan samoin kuin Salpalinjaa perusteltiin aikanaan ennaltaehkäisevänä pelotteena, niin myös nyt Natoa. Näin Salpalinja oli yli 80 vuotta sitten raivannut suomalaisten mielentilaan Naton mentävän aukon. Nyt se on täyttymässä. Kiitos kansan paineen ja valtiojohdon ymmärryksen, Suomi saa jo nyt Naton turvaa.

Suomen armeija on saamassa tuekseen puolustusliiton voiman. Parempaa turvaa ja rauhan takeita ei maailmalta ole saatavissa, jos haluamme säilyttää Suomeen rakennetun hyvinvoinnin ja länsimaisen elämäntavan. Ja mehän haluamme. Sotiemme veteraanien hankkimaa ja rakentamaa saavutettua etua ei pois anneta.

Salpalinjan rakentamispäätös talvisodan jälkeen oli helppo, mutta työ oli vaikea, hankala ja kallis. Se maksoi silloin noin viisi prosenttia koko valtion talousarviomenoista. Se on samaa suuruusluokkaa kuin koko puolustusbudjetti on nyt.

Suomen Nato-päätös vuosikymmenten kiellettynä puheenaiheena oli vaikea aina menossa olevaan Venäjän käynnistämään Ukrainan sotaan saakka. Päätöksen toimeenpano on helppo; puolustusvoimien yhteensopivuus ja kyky ovat yhteistyön aloituskäskyä vaille valmiit.

Nato on nyt Suomen suoja. Salpalinja voi jäädä siitä tehtävästä ansaitulle ”eläkkeelle”. Salpalinjan rooli ja perintö suomalaisen huikean maanpuolustustahdon symbolina jatkuu. Siinä on tehtävää kyllikseen.

TERHO AHONEN

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista tekstiä kiitoksia vaan, toisen maailmansodan kohdalla on mun mielenkiinto nimen omaan Suomen tapahtumien kohdalla. Sotahistoria on erittäin mielenkiintoinen aihe samoin Salpalinja.

Anonyymi kirjoitti...

Voitaisiin rakentaa uudelleen,nyky kaivinkoneilla saataisiin sellaiset kiviröykkiöt että panssarivaunuilla ei tulla.

Ari Savo kirjoitti...

Valitettavasti Salpalinjan kaltainen fyysinen este on nykytekniikalla ylitettävissä ja ohitettavissa. Vain teknisesti vahva rakettitorjuntajärjestelmä, joka maasta ilmaan ja maasta maahan sekä vastaava vesistöilä toimivia järjestelmiä on riittävä este nykytilanteessa. Lisänä Ukrainalaismallin mukainen siviileille avattu/suojattu vihollisen merkkausjärjestelmä on jolla yksittäiset kun ryhmät, muodostelmat voidaan merkata torjuttaviksi.
Itse olisin lentokoneiden sijasta hankkinut samalla rahalla en. Ilmatorjuntajärjestelmiä ja panssari torjunta järjestelmiä. Niitä on paha ohittaa Suomen peitteisessä maastossa.
Aktiivinen toiminta kaiken torjunnan avaimena.

Terho Ahonen Miehikkälä kirjoitti...

Minä puhunkin nykypäivän Salpalinjasta. Tässä tilanteessa se on Nato. Mutta eihän Salpalinjan suoja-arvo paikallisesti ole edelleenkään mihinkään hävinnyt!

JukkeliV kirjoitti...

Salpalinjan korsut ovat varmasti parhaita VS-suojia Suomessa. Wanhoilla betonitermeillä kerrottuna silloinen K40 on nykyään lujittunut luokkaan K60-80, eli 6" kranun kestänyt korsu ei ole moksiskaan 8" osumasta, jos paine- ja alipainevaikutusta ei huomioida.

Vertailun vuoksi Kekkosslovakian aikaisesta kerrostalon suojasta jää jäljelle vain pohjalaatta vastaavassa mittelössä ja loput hoitaa päälle sortuva talo. Neillä toimivin VS-ratkaisu on maalle pako ja metsiin hajauttaminen, siinäpä älypuhelinpelleille opeteltavaa. Sijaintia ei ehkä kannata jakaa tiktokeissa tai no joo, Darwin oli varmaan oikeassa. Taivaalta tuleva, suureneva musta esine räjäyttää suolien lisäksi seuraajien määrän, upea päätös influensserin (voi v**tu mikä uudissana) uralle. Harmi vaan ettei kukaan muista uhria enää kuun lopussa.