Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

tiistai 18. joulukuuta 2012

Salpavaellus, reittiselostus Polkupyöräreitti


Reittikuvaus

Polkupyöräreitti 2013

Polkupyöräreitti

la 29.6. klo 9.00 – su 30.6.2013 klo 13.00

Miehikkälä - Virolahti, 50 km + 17 km

hinta 75 euroa / hlö, alle 15 v 40 euroa.

Reittiä suositellaan myös rauhanturvaajille, 30:lle ensin ilmoittautuneelle rauhanturvaajalle on järjestäjien puolesta varattu SA-pyörä. Muut tuovat oman sorateillä liikkumiseen sopivan polkupyörän.

Reittipäällikkö Hannu Lavonen, hannu.lavonen@kymp.net   0400 955 835

Ilmoittautumiset (kesk. 19.6.2013 mennessä) ja tiedustelut suoraan reittipäällikölle. Pankkiyhteys FI73 5268 0020 0034 77 BIC OKOYFIHH, saaja Salpavaellus –94. Osanottomaksuun sis. mm. kaikki ruokailut ja telttamajoitus.

Lähtöpaikka on Salpalinja-museo la 29.6. klo 9.00.

- vaeltajien ajoneuvot pysäköidään museon välittömään läheisyyteen, ohjaus järjestetty

- ilmoittautuminen, jaetaan lähtöeväs

- tarjotaan mahdollisuus katsoa museolla yleisesitys Salpalinjaan, multimediaesitys 15 min

 Reitti lauantaina 29.6:

Salpalinja-museo - Pillonkoski (karttasanassa on vokaalivirhe) – Muurikkala  - Laisniemi – Vaalimaa – Virojoki – Mässelinmäki – Pyyhinlampi, jossa telttayöpyminen kunnan uimarannalla, telttasauna.

Matkaa noin 50 km.

Reitti sunnuntaina 30.6:

Pyyhinlampi – Säkäjärvi – Korkiamäki – Kylmälä – Riihimäki – Salpalinja-museo.

Matkaa noin 17 km.

Riippuen ilmoittautuneiden määrästä osasto liikkuu yhdessä tai kahdessa ryhmässä. Reitti on pääasiassa soratietä. Letkan mukana on huoltoauto, jossa on varapyörä tai kaksi. Pyöräilijöiden yöpymisvarusteet voidaan jättää järjestäjien kuljetettavaksi yöpymistukikohtaan.


Lauantaina tutustutaan useisiin kaakkoisrajan ja Salpa-aseman puolustuslinjoihin pätkä siellä toinen täällä periaatteella. Kohteina ovat  Miehikkälän etuasema (Vaalimaajoen linjan tukiasema), Vaalimaanjoen linja, Vaalimaan oikaisuaseman yhdistäminen Vilajoki-Saimaa –linjaan, L-linja (talvisodan aikana tehtyä Luumäen linjaa), Muurikkalan Tohmonmäen taistelupaikka 1941, nähdään suomalaisten ja venäläisten asemia. Laisniemellä ajetaan rajavyöhykkeen pinnassa, jossa valtakunnanrajakin vilahtaa ja nähdään L-linjan kivestettä. Laisniemi on pieni osa Suomen puolelle jäänyttä vanhaa Säkkijärveä.

Vaalimaalla kuullaan rajavartiolaitoksen edustajan lyhyt esitys rajanylityspaikasta. Vaalimaalla nähdään myös vanhalla Viipurintiellä panoskaivoja sekä oikaisuaseman (1944 tehty) rakenteita kuten pallokorsuja, kaivantoestettä, teräspesäke sekä korsuja. Oikaisuasemakokonaisuuteen kuuluu myös Pajulahden tukilinja, jonka läpi ajetaan Virojoelle, Virolahden keskustaajamaan.  Sieltä jatketaan Tiilikkalan voimalaitospadon yli Säkäjärventielle, nähdään paikkakunnan ainoa golfkenttä ja kohta ollaankin jo Salpalinjan pääasemassa Säkäjärvellä. Muutaman kohteen, tulvituspato, korsuja, jälkeen saavutaankin Pyyhinlammen yöpymistukikohtaan, jossa on päivällinen. Lounas on päivällä maastossa matkan varrella, samoin kuin iltapäiväkahvit.

Sunnuntaina painotetaan Salpalinjan pääasemaa. Ajetaan Soikonvuoren luolalle ja tutustutaan siihen ja jatketaan matkaa Ala-Säkäjärven kautta Miehikkälän Korkiamäelle, jossa nähdään pieni pätkä todennäköisesti talvisodan aikana tehtyä kiviestettä. Sitten lähestytäänkin vihollisen tulosuunnasta pääasemaa Kylmälässä, jossa selostetaan laajemmin Salpalinjan puolustusjärjestelyjä ja erityisesti ko. kohteessa.

Kylmälästä jatketaan Riihimäelle, jossa piipahdetaan vielä kiven sisässä ja käydään ehkä myös Virolahden ja Miehikkälän Reserviupseerikerhon kunnostamassa kahden kupukonekiväärin korsussa. Sen paikkeilla juodaan aamupäiväkahvit. Rakolan tien varressa ennen Salpalinja-museoa löytyy vielä nähtävää tarvittaessa yllin kyllin.

Reitti päättyy manpuolustusjuhlaan Salpalinja-museolla, johon koko osasto kolmijonossa, rauhanturvaajat keulilla siniset kypärät päässä (markkeeraavat suomalaisia rauhanturvaajia Kyproksella 1964) ajaa komeasti sisään Sillanpään marssilaulun säestyksellä. Heti noin tunnin kestävän juhlan jälkeen vaeltajille jaetaan kunniakirjat ja tarjotaan hernekeittolounas.

Kohteilla opastuksesta huolehtii reittipäällikkö apunaan osaston varajohtaja. Joillakin kohteilla on kohdeopas.

 

Ei kommentteja: