Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

20. Salpavaellus kohta käsillä

Perustin tämän blogin maaliskuussa 2010 tavoitteena Salpalinjan ”yleismarkkinoinnin” ohessa tiedottaa Salpavaelluksesta. Olin ottanut vaelluksen tiedottajan pestin muutamaa kuukautta aikaisemmin Virolahden kunnanjohtajaksi valitulta, entiseltä Kaakonkulman päätoimittajalta Osmo Havuaholta.

No homma ei ollut minulle aivan vieras. Viiden ensimmäisen vaelluksen tiedottaminen oli vastuullani 1994-98. Osanottajamäärältään viides vuosi oli alkuvuosien heikoin. Järjestelyorganisaatio katsoikin minua sillä silmällä (ainakin minusta itsestä siltä tuntui), että eikö Terho ole hoitanut tehtäviään. Muiden vielä tärkeämpien työkiireiden takia ehdin tehdä vain sen, minkä olin tehnyt ennenkin. Olin kirjoittanut tiedotteita ja lähettänyt niitä postimerkkejä liimaten vähintään saman määrän kuin aiemminkin. Se vaan ei riittänyt. Salpavaellus ei ollut enää uutinen, eivätkä ”puffit” menneet aiemmassa mitassa lehdissä läpi.

Tuo vain kertoo, että vaikka kuinka paljon tekisi, paikallaan ei pidä polkea. Pitää uudistua, uudistaa työtapoja ja tuotettakin. Jos ei muuta, niin pitää polkea samat askeleet vaikka uuteen paikkaan, uuteen lumeen. No, nyt on tässä yritetty käyttää näitä nykyajan vimpaimia hyväksi, on tätä blogia, on facebookin Salpavaeltajat-ryhmää, Salpavaellus-tuotetta ja sähköpostia. Toivottavasti joku niistä tai ne yhdessä purevat.

Muistutan, että Salpavaelluksen tiedottaminen on tehty koko ajan käytännöllisesti katsoen nollabudjetilla. Joskus on esitteitä painettu. Siinä kaikki. Kyllähän rahaa saisi lehti-ilmoituksiin poltettua vaikka kuinka, mutta suostuisivatko vaeltajat sen osanottomaksuissaan maksamaan? Epäilen. Nykyhinnoilla järjestäjille ei jää mitään, ei tosin ole tarkoituskaan. Salpavaellus on niin osanottajille kuin ennen kaikkea järjestäjille vapaaehtoista maanpuolustustyötä ja siinä eri toten viime sotien aikaisen maanpuolustustahdon näyttöä ja iskostamista nykysukupolville.

Salpavaelluksen tiedottaminen on siinä mielessä turvallista, että tuotteen laadun ja käyttämieni laatusanojen välillä ei ole ristiriitaa. Sanoilla on katetta. Siitä Salpalinja itsessään pitää huolen.

Nyt siis alkaa olla käsillä 20. Salpavaelluksen eteen tehdyn tiedottamisen realisoiminen.

Ilmoittautuneita viikko jälkeen juhannuksen samottavalle vaellukselle on jo nyt enemmän kuin moniin vuosiin tähän aikaan. Niin pitääkin, sillä järjestelyt kaikin puolin, sen tiedän, on tehty niin vetovoimaisiksi, kuin ison organisaation eväillä pystymme. Sille työlle odotamme palkintoa. Se on runsas osanotto vaellukselle.

Edellä olevasta huolimatta tähän mennessä ilmoittautuneilla ei kateta edes kuljetuksia, saatikka sapuskoita. Siksi. Uskallan kehottaa, että jos joskus itsekullakin on ollut aikomuksena pistäytyä Salpavaelluksella edes kerran, niin nyt on se hetki. Kuluttajasuojan nimissä on toki varoitettava ensimmäistä kertaa mukaan tulevia: Salpalinjaan jää koukkuun!

Salpavaellukselle ilmoittautuminen on helppoa. Kuka pystyy lukemaan tätä blogia, pystyy menemään www.salpavaellus.net -sivustolle ja sieltä löytyvät niin reittikuvaukset kuin ilmoitautumisohjeetkin. Reittipäälliköt odottavat ilmoittautumisia keskiviikkoon 19.6 mennessä. Tietysti senkin jälkeen mukaan pääsee, jos tilaa on, mutta se aiheuttaa järjestäjille pikkuisen lisää hommaa, mutta sitä vartenhan täällä kaakonkulmalla tätä työtä tehdään.

Osallistumispäätöksessä ei kenelläkään tule olemaan mitään katumista. Ainoat katujat ovat niitä, jotka eivät nyt osallistu, mutta jotka kuulevat vaellukseen osallistujilta hämmästyttäviä, jännittäviä, hauskoja ja ainutkertaisia kokemuksia Salpalinjasta ja Salpavaelluksesta!
 
Mainittakoon, että juhlavaelluksen suojelija, Puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen osallistuu vaellukselle perjantaina 28.6. Päätöspäivänä vaelluksen loppupätkälle osallistuu ja ottaa vaeltajat vastaan Salpalinja-museolla pidettävässä maanpuolustusjuhlassa Itä-Suomen sotilasläänin komentaja, kenraalimajuri Veli-Pekka Parkatti.

Tervetuloa Salpavaellukselle!

Ei kommentteja: