Kymenlaakson rauhanturvaajat rakensivat 18.5.2013 Miehikkälän Salpalinja-museolla Rauhan rakentajat -muistomerkkiä. Se paljastetaan 30.6. Salpavaelluksen päättävän maanpuolustusjuhlan yhteydessä. Siitä sitten enemmän.
Mutta huikeaa oli seurata virolahtelaisen Salpalinja-oppaamme, kivi- ja louhinta-alan ammattilaisen Heikki Savolaisen työskentelyä. Yhtä muistomerkin kiveä piti muotoilla ja se tapahtui täsmälleen samoin kuin Salpalinjan panssariestekivien lohkominen isommista kappaleista sopivan kokoisiksi.
Seuraava kuvasarja kertoo, miten se tapahtui. Ainoa ero on se, että paineilmakalustoa ei riittänyt linnoitustöiden aikana kiilaporauksiin, jolloin kiilareiät kilkutettiin käsiporauksena.
1. Reikärivin poraus aiottuun halkaisukohtaan.
2. Kivikiilojen asettelu reikiin, liuskat ja kiilatappi.
3. Kiilojen tiukkaus pienellä voimalla ja sitten rauhallinen odotus.
4. Paine tekee tehtävänsä ja hiushalkeama syntyy.
5. Lisää iskuja kiiloihin, odotusta, halkeaminen jatkuu, löysät kiilat pois.
6. Kangella irrotus
7. Halkesi niin kuin pitikin.
Se on helppoa kun sen osaa!
Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022 toi esiin linnoittamisen välttämättömyyden myös nykysodissa. Suomessa linnoitettiin aikanaan ennakoivasti; linnoitteiden tuli olla käytettävissä jo ennen taisteluja. SALPALINJAN SALAT paljastaa tietoa Suomen itärajan Salpalinjasta enemmän kuin mikään muu blogi internetissä. Klikkaa sisällysluetteloa kuvan alla oikealla ja ala ahmia. Vuonna 2010 aloitettu kirjoitussarja on yhä ajankohtainen. Lue ja innostu! Terho Ahonen, Miehikkälä, terhoahonen2@gmail.com
Tähystyskupu Salpa-asemassa
torstai 23. toukokuuta 2013
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti