Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

maanantai 6. toukokuuta 2013

SA-kuvat ovat aarre myös linnoitusharrastajille

SA-kuva-arkiston vapautuminen kaikelle kansalle on erinomainen asia. Tästä ei ole kuin varmaan parikymmentä vuotta sitten, kun minulle joku linnoitusasiantuntija, ettei vaan ollut PV:n miehiä, kertoi, että Salpalinjasta ei ole sota-arkistossa kuin noin 20 valokuvaa! Linnoituskuvat, joita kirjallisuudessa on, ovat pääosin muista suomalaisten tekemistä linnoituksista.

Nyt alan uskomaan, että linnoituskuvia Salpa-asemasta on enemmän kuin nuo parikymmentä. Facebookin Salpavaeltajat-ryhmässä olen pienen ajan sisällä nähnyt useita upeita ja mielenkiintoisia linnoituskuvia juuri Salpa-asemasta.

Kuvat ovat mielenkiintoisia nimenomaan ajankuvana. Meikäläiset näkevät linnoitteet peitteisenä, 70 vuoden luonnon ja metsänkasvun muokkaamana. Vaikka kuinka yrittää kuvitella, mielikuva alkuperäisestä asusta jää vajaaksi.

Muutamat kuvat ovat jo nyt synnyttäneet hyvää keskustelua jonkin kohteen sijainnista, sisällöstä ja tarkoituksesta. Nykypaikkakuntalaisetkin ovat huuli pyöreänä aikalaiskuvien ääressä. Maisema ”panoraama”-kuvissa on niin oudon, jopa vääristyneen oloinen. Tarkempi tutkiminen kyllä ajan kanssa löytää todisteet kuvan ja maiseman yhtäläisyydestä.

Arkistokuvien kuvateksteissä on jonkin verran epämääräisyyksiä ja paikkakunnan nimissä ihan selviä kirjoitusvirheitäkin. Otan esimerkiksi kuvan, jonka Salpalinja-tuntija number one Harri Ukkonen eilen kaivoi näytille. Sen kuvatekstissä lukee: Linnoitustyömaan yleiskuva Miehikkälän pohjoispuolella. Muurola-Virojoki linja 1944.08.15

Tekstissä paikkakunnat hämäävät nykypäivän ihmisiä. Muurola on kyllä kylä Miehikkälän pohjoiskulmalla. Sekaannusten välttämiseksi (Rovaniemen maalaiskunnan Muurolaan) 1950-luvulla kylän postitoimipaikka muutettiin Ahomäeksi. Salpalinjan rakentamisen aikana se oli yksiselitteisesti Muurola. Itse linja kulkee nippanappa Muurolaa sivuten. Virojoki tarkoittaa taas Virolahden kunnan keskustaajamaa tai sen halki mereen laskevaa jokea. Salpalinjan pääasema, jota kuvassa tarkoitetaan, on karkeasti noin kymmenen kilometrin päässä Virojoen kylästä. Virojoki jonkin matkaa ja sen Onkamaanjoen haaran alkupää ovat kyllä keskellä linjaa.

Eli kun esimerkiksi linnoitteet-haulla SA-kuva-arkistosta kuvia etsii, niin kannattaa ajatella pikkaisen laajemmin kuin teksti kertoo. Itse en ole kuvia vielä ehtinyt selailemaan. Odotan vihjeitä ja linkkejä kaikkiin Salpalinjaa kuvaaviin otoksiin. Ja muistattehan, että kuvien julkaisussa tärkeä ehto on mainita, että kyseessä on SA-kuva.

Niin tässä se Harrin esille laittama kuva. Ellei kukaan toista väitä, sanon sen otetun 10-15 metriä Miehikkälän Leijonakiviltä kirkonkylän suuntaan Taavetintien varresta kohti Kylmälää, siis Suomenlahden rantamaan suuntaan. Kyseessä SA-kuva:

4 kommenttia:

Terho Ahonen Miehikkälä kirjoitti...

Otto Aura Oton kirja -blogissaan ehti kehua SA-kuva-arkistoa jo vappuna. Olen samaa mieltä. Arkiston avaaminen on puolustusvoimilta kulttuuriteko! Kiitos!

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kunkin kuvan tietojen yhteydessä on "Lähetä lisätietoa"-linkki. Testasin sitä itse tänään ja toivottavasti a) toimii ja b) muutkin tekevät samoin, jotta saadaan tietoa yhteen paikkaan kaikkien hyödynnettäväksi.

Juha K Lahdesta kirjoitti...

Hienoja kuvia, tämä siis ja Otto Auran blogissa. En ole itse ehtinyt noita katsella vielä ollenkaan. Parasta noissa on kuinka rakenteet näkyvät täydessä mitassaan.

otto kirjoitti...

Kuvia etsiessä kannattaa hyödyntää katkaisu- ja muita komentoja! Osa kuvistahan on 100% propagandaa, mutta osa taas ei. Kuvatekstit puolestaan on kuvaajien kirjoittamia, ja niissä voi olla räikeitäkin asia- ym. virheitä.