Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

tiistai 18. joulukuuta 2012

Salpavaellus, Laatuaikaa linjalla reittikuvaus

Salpavaelluksen oma sivusto, www.salpavaellus.net  kertoo kaiken oleellisen ensi kesän tapahtumasta. Reittikuvaukset löytyvät linkkeinä ja ovat tulostettavissa sivuston reitit-välilehdeltä ao reitin kohdalta.Reittikuvaus

Laatuaikaa linjalla

Laatuaikaa linjalla –reitti
la 29.6. klo 9.00 – su 30.6.2013 klo 13.00
Virolahti – Miehikkälä, hinta 75 euroa / hlö , alle 15 v 40 euroa
Reittipäällikkö Sami Forsström  forsstrom.sami@gmail.com  0400 885 835
 
Ilmoittautumiset (kesk. 19.6.2013 mennessä) ja tiedustelut suoraan reittipäälliköille. Pankkiyhteys FI73 5268 0020 0034 77 BIC OKOYFIHH, saaja Salpavaellus –94. Osanottomaksuun sis. mm. kaikki ruokailut ja telttamajoitus.
 


Lasten ja nuorten Salpavaellus, Laatuaikaa linjalla -reitti
Lasten ja nuorten Salpavaellus on osa juhlavuoden 2013           Salpavaellusta, joka on jo järjestyksessään 20. Salpavaellus.
Kutsumme mukaan vuonna 2005 ja aiemmin syntyneet lapset ja nuoret huoltajan kanssa. Tässä on oiva tilaisuus viettää laatuaikaa erittäin kiinnostavassa ympäristössä tutustuen samalla johonkin todella ainulaatuiseen ja mieleenpainuvaan rakennuskokonaisuuteen. Isät, äidit, ukit, mummit ja kummit tai kuka vaan läheinen, laittakaapa kalenteriinne ylös päivät vain viikko juhannuksen jälkeen, 28. - 30.6.2013. Silloin järjestetään kaikille avoimen Salpavaelluksen yhteydessä erityinen Lasten ja nuorten Salpavaellus. Vaelluksen runko pohjautuu samaan reittiin, kuin kaikille avoin ”Eteläisen rantamaan reitti”, poikkeuksena on, että Lasten ja nuorten Salpavaellus-reitillä kuljettava matka on hieman lyhyempi ja vauhti sellainen, että jokainen kestää kyydissä. Matka kuljetaan jalan. Lisäksi Lasten ja nuorten Salpavaellus-reitillä koetaan muita unohtumattomia elämyksiä.

20. Salpavaellus esittelee edelliskertojen tapaan viime sotien aikaisen suomalaisen maanpuolustustahdon kestävää monumenttia - Salpa-asemaa – niin hyvin kuin vain Suomen parhaimmistoon kuuluvat Salpalinja-oppaat pystyvät. Se retki ei vähällä unohdu. Kannattaa innostua ja osallistua!

Tapahtuman järjestävät Luumäen, Miehikkälän ja Virolahden reserviläisjärjestöt. Puolustusvoimat tukee tapahtumaa. 20. juhlavaelluksen suojelijana on Puolustusvoimain komentaja kenraali Ari Puheloinen.

Jalan kuljettava matka kokonaisuudessaan on n. 12 km, la - su.

Vaellus alkaa la 29.6.2013 klo 9.00 Miehikkälästä (yleinen ohje saapumisesta). Vaellus alkaa ja päättyy Salpalinja-museolla Miehikkälässä.

Lähtöpaikalla esittely osallistujille, kerrotaan yleisesti Salpalinjasta, turvallisuusohjeet ja karkea aikataulu.

MIEHIKKÄLÄ, SALPALINJA-MUSEO

Salpalinja-museon alue on osa Salpalinjaan kuuluvaa puolustusketjua, jonka rakentaminen aloitettiin 1940. Se sijaitsee Raslanmäen ympäristössä Taavetintien molemmin puolin.

Tutustutaan mm. teräsbetoniseen konekiväärikorsuun ja imubetonimenetelmällä valettuun miehistökorsuun eli pallokorsuun sekä betoniasemaan, linnoitteiden valmistus aikoinaan on vaatinut paljon betonia. Korsujen ympäristöissä nähdään entisöityjä kenttälinnoitettuja yhdys- ja taisteluhautoja tuliasemineen. Alueella on panssarivaunuesteitä kiviesteinä sekä maahan kaivettuina kaivantoesteinä.

RAKOLANTIETÄ

Salpalinja-museolta vaelletaan Rakolantien suunnassa Hyyhmävuoren itäpuolelle. Kohteina Rakolantien molemmin puolin, mm. panssaritorjuntatykin pesäke, konekiväärikorsu sekä kahden konekiväärin korsu. Rakolantien pohjoispuolella on kenttälinnoitettu tykistöasema.

HYYHMÄVUORI

Matka jatkuu Hyyhmävuori-nimiselle mäelle, jossa on kaksi keskeneräistä korsua

Piikinojansuon koillispuolella ovat teräsbetonista rakennetut konekiväärikorsu ja kahden konekiväärin kupukorsu

JERMULA

Häyhinlammen pohjoisrannalla on Salpapolkuun kuuluva leiriytymispaikka, jossa tutustumiskohteena on estekivilouhos.

12.30 Lounas Jermulassa

14.00 Matka jatkuu

RIIHIMÄKI

Tutustutaan kohteisiin Riihimäki-nimisen mäen ympäristössä. Riihimäessä on erikoisempia kohteita, kuten panssaritorjuntatykin ja konekiväärin kaksikerroksinen korsu sekä kolmikerroksinen panssaritorjuntakiväärille ja konekiväärille tarkoitettu korsu. Edellä mainitut ovat Salpalinjalla harvinaisia linnoituslaitetyyppejä.

KYLMÄLÄ

Matka jatkuu Riihimäen länsipuolelle, jossa Kylmälänlammen itärannalla on teräsbetonista tehdyt konekiväärikorsu ja panssaritorjuntatykin ja konekiväärin korsu.

VUOLTEENKOSKI

Vuolteenkosken kaakkoispuolella on teräsbetonista rakennetut konekiväärikupukorsu, panssaritorjuntatykin pesäke sekä majoituskorsu.

SÄKÄJÄRVI

Seuraavat kohteet sijaitsevat Säkäjärven vesistön länsirannalla, mm. teräsbetoninen konekiväärikupukorsu, konekiväärikupupesäke, konekiväärikupupesäkkeen ja miehistökorsun yhdistelmä sekä konekiväärikorsu.

 PYYHINLAMPI

Illansuussa saavutaan n 17.00 yömajoitukseen Pyyhinlammelle. Vaelluksen yö Pyyhinlammella on maaginen!

Pyyhinlammella nautitaan päivällinen, leiriydytään, saunotaan ja paikalla on myös kanttiini.

********************

Su 30.6.2013

6.30 Herätys

7.00 Aamiainen

n. 7.30 Vaellus jatkuu

 PULMIKAS

Kohteet sijaitsee Pulmikas-nimisen vakaveden länsipuolella, teräsbetoninen majoituskorsu sekä konekiväärikorsu, jonka ampuma-aukossa on harvinainen aukkopanssarirakenne.

 SOIKONVUORI

Soikonvuoren koillisosassa on kallioon louhittu kahden konekivääriaseman ja majoitustunnelin muodostama korsu, jonka rakentaminen on jäänyt keskeneräiseksi.

NIEMENKANGAS

Sijaitsee Soikonvuoren eteläpuolella, kohteen länsiosassa on teräsbetoninen tulenjohtokorsu ja idässä, joen rannassa kahden konekiväärin korsu.

9.00 Linja-autokuljetus Säkäjärven tienvarresta bunkkerimuseolle.

 BUNKKERIMUSEO

Virolahden Bunkkerimuseo valtatie 7:n pohjoispuolella, Suurisuon länsilaidalla, museolla nautitaan kahvit, katsellaan multimedia-esitys ja tutustutaan museoalueen kohteisiin.

Bunkkerimuseon alueella sijaitsevat teräsbetoniset panssaritorjuntatykin ja konekiväärin korsu, kahden konekiväärin korsu ja majoituskorsu. Korsujen välisillä alueilla ja niiden taustoilla on maahan kaivettuja, kenttälinnoitettuja taistelu- ja yhdyshautoja tuliasemineen.

 MYLLYLAMPI

Bunkkerimuseolta matka jatkuu linja-autolla Myllylammelle, Miehikkälään, josta kuljetaan loppumatka jalan Salpalinja-museolle.

12.30 Saapuminen Salpalinja-museolle.

13.00 Päätösparaati ja maanpuolustusjuhla, jonka jälkeen kunniakirjojen jako ja   kenttälounas.


Henkilökohtainen taskulamppu, juomapullo, säänmukainen pukeutuminen, suositellaan pitkiä housuja. Maastossa liikkumiseen soveltuvat kengät

Yöpymistarvikkeet, majoitus 1/2 – joukkue teltoissa, esim. makuupussi ja makuualusta.

Maastossa ei kanneta mukana ylimääräisiä varusteita, päiväreppuun mukaan välttämättömimmät, taskulamppu ja juomapullo. Yöpymistarvikkeet ja vaihtovaatteet kulkevat auton kyydissä ja varustepäivityksiä voi tehdä taukopaikoilla. Maastossa tapahtuvat ruokailut, järjestäjän puolesta ruoka toimitetaan paikan päälle.

Ilmoita ilmoittautuessasi mahdolliset ruoka-aine allergiat.
 

 

 

Ei kommentteja: