Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

tiistai 4. lokakuuta 2011

Salpa-asemassa ei ole bunkkereita!

Salpa-asema on suomalaisten suunnittelema ja rakentama linnoitus. Ruotsalaiset avustivat työn alkuvaihetta miehin, konein ja kruunuin. Muilta osin itärajamme lukko on puhtaasti suomalainen, made in Finland.

Linnoituksen virallinen nimi on Suomen Salpa. Ja jos lyhennettä käytetään, niin se on Salpa. Näin oli tarkoitus heinäkuussa 1944, kun ylipäällikkö Mannerheim hyväksyi linnoituksen nimen kenraaliluutnantti Oesch´n ehdotuksesta.

Puolustusvoimien asiakirjoissa ja sanastossa linnoitus on Salpa-asema. Syystä, että se paremmin kuvaa rakennelman puolustuksellista luonnetta. Salpa-asema on siis puolustusasema ja siinä on myös syvyyttä eli useita linnoitustasoja, linjoja.

Kansan suussa Salpa-asemasta on jalostunut käyttökieleen Salpalinja. Edelliseen viitaten tämä parhaiten tunnettu nimi on siis pilkuntarkasti ajatellen virheellinen. Itärajan linnoituksessamme on useita puolustuslinjoja, ei pelkästään yhtä linjaa. Siksi se on puolustuasema, Salpa-asema.

Niin tiukkapipoinen en ole, ettenkö hyväksy Salpalinjaa linnoituksen nimeksi. Se näkyy myös tämän blogin nimessä ja monessa muussa "vielä virallisemmassa" yhteydessä. "Ei ole väliä mitä puhutaan, kunhan puhutaan" -ajatus sallii paljon.

Voimme käyttää Salpa-asemasta Salpalinja-nimeä synonyymina, kunhan kerromme, että tarkoitamme sillä useita puolustuslinjoja käsittävää Salpa-asemaa. Salpa-asema-tietouden levittäminen on edelleen niin monen tuskan ja kynnyksen takana, että kaikki keinot tiedon eteenpäin viemiseksi olkoot sallittuja. Näin myös Salpalinja saa pysyä käytössä Salpa-asemaa tarkoittavana sanana.

Sen sijaan olen opettajiltani, erityisesti korkeasti arvostamaltani teknikkokapteeni evp Arvo Tolmuselta, saanut pontevan ohjeen: Salpa-asemassa ei ole ainuttakaan bunkkeria. Sitä vastoin teräsbetonikorsuja ja kenttälinnoitettuja korsuja Salpa-asemassa on sadoittain.

Kysyin asiaa Arvolta viimeksi tänään varmistaakseni, että olen näissä nimiasioissa jakanut tietoa oikeilla sanoilla, oikeilla termeillä. Ja Arvo vahvisti käsitykseni. Salpa-asemassa on vain teräsbetonikorsuja. Bunkkeri on vierasperäinen sana ja se ei ole suomea. Myös Salpalinja-sanaa Arvo Tolmunen vierastaa, mutta hänkin myöntää antaneensa siinä periksi.

Salpa-aseman asiakirjoissa, joita on heinähäkillisittäin, ei puhuta Salpalinjasta eikä bunkkereista, Salpa-asemasta ja teräsbetonikorsuista sitäkin enemmän. Teräsbetonikorsuista on käytetty tb-korsu -lyhennettä samoin kuin imubetoni- eli pallokorsusta ib-korsu –lyhennettä.

Voinkin heittää haasteen, että kuka löytää Reino Arimon Suomen linnoittamisen historia 1918-44 –teoksesta Salpa-aseman yhteydessä bunkkeri-sanan, saa minulta palkinnoksi kymmenen pistettä ja kuvainnollisen papukaijamerkin. Palkinnot jaetaan ensi kesän Salpavaelluksen päätösparaatissa!

Totta kai bunkkeri-sana on saattanut minultakin joskus vahingossa Salpa-asema –opastuksissa lipsahtaa, mutta virheen kyllä olen yrittänyt korjata. Hankalammin on korjattavissa ne nimet ja tekstit, jotka ovat vakiintuneet itärajan nähtävyyksiksi. Esimerkiksi Virolahden Bunkkerimuseo, joka ei nimestään huolimatta esittele ulkomaisia bunkkereita, vaan suomalaisia teräsbetonikorsuja. Sama on Joensuun Marjalassa sijaitsevan Joensuun Bunkkerimuseon kanssa.

Ja edelliseen vielä lisäten, että niin Virolahdella kuin Joensuussakin esitellään ansiokkaasti tietenkin koko Salpa-asemaa monitahoisine ja –uloitteisine laitteineen ja rakenteineen, ei siis vain linnoituksen suomalaisia teräsbetonikorsuja.

No, ei tästä kannata kenenkään ottaa hernettä nenään. Vanhoja virheitä on vaikea korjata. Tämän kirjoituksen tarkoituksena onkin se, että emme enää tietoisesti tai tahattomasti nimillä muuttaisi oikeaa suomenkielistä totuutta.

In English Salpalinjan teräsbetonikorsu on yksinkertaisesti bunker ja kenttälinnoitettu korsu dugout. Mutta silloihan ei puhutakaan suomea, suomen kieltä, niin kuin tässä blogissa yritän kirjoittaa.

23 kommenttia:

Harri Ukkonen kirjoitti...

Hyvä Terho! Olen samaa mieltä kanssasi bunkkeri-sanan käytöstä.

Pitää myös muistaa,että markkinointi mielessä nimenä Virolahden Bunkkerimuseo on tavalliselle Taavi Tallaajalle mielestäni huomattavasti myyvempi ja informatiivisempi kuin esimerkiksi Virolahden Korsumuseo tai sanahirviönä Virolahden Teräsbetonikorsumuseo.Miehikkälän Salpalinja-museossakin ensiksi pitää tietää mikä on Salpalinja ja sitten ottaa selvää mitähän mielenkiintoista sieltä voisi löytyä,Virolahdella ei mielestäni ole tätä ongelmaa.

Korsu on kotimainen sana tarkoittaen majoitukseen tehtyä kanta-tai kenttälinnoitetta.Monesti huomaan että sanaa korsu käytetään kun tarkoitetaan pesäkettä jossa ei ole majoitustiloja.Jopa Reino Arimo kirjassaan Suomen linnoittamisen historia 1918-1944, kuvatekstissä sivulla 159 on nimennyt mielestäni virheellisesti pesäkkeen korsuksi.

Terho Ahonen Miehikkälä kirjoitti...

Harri on tarkka. Vain asiantuntija huomaa, että sivun 159 piirros on kk-pesäke ilman majoitustiloja. Sivun 294 taktillisten merkkien selityksissä sanotaa, että pesäkkeeseen voi sisältyä majoitustilaa korkeintaan neljälle miehelle, jos majoitustila on suurempi, lasketaan se korsuihin.
Nimistä: ei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä. Nimet ansaitkoon ja hankkikoot merkityksensä.

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan tähän Salpa-aseman sotien jälkeiseen Salpalinja nimityksen vakiintumiseen kansan suussa vaikuttanut myöskin kylmänsodan vuodet?

Salpa-asema sotilaallisena terminä ei liene ollut kovinkaan suosittu puheenaihe "vaiettuna" aikana 1950-1980 luvuilla ja ihmiset ovat puhuneet sitten loivennetusti "linjasta"?

Mielenkiintoista olisi myöskin tietää Salpa-aseman sodanjälkeistä aikaa, miten esim valvontakomissio suhtautui Salpa-asemaan ja tehtiinkö tarkastuksia yms. Itse olen kuullut jotakin jutusteluja sotien jälkeisistä suunnitelmista ja asemien käytöstä, mutta faktoina ei niitä voida missään tapauksissa pitää.

Juha K Lahdesta kirjoitti...

Mitä ihmettä?
Täällä kun viitataan Reino Arimoon niin kyllä hän ainakin käytti sekaisin sanoja Salpalinja ja Salpa-asema. Salpa-asema voi olla virallisempaa perua mutta ainakin historia tuntee Enckellin linjan, Mannerheim linjan, VT linjan ja VKT linjan. Vaikka nämäkin varmaan kulkenevatkin virallisesti "asema" päätteellä niin henkilökohtainen mielipiteeni on että, tätä julkisuutta vasten on kyllä helpompi markkinoida asiaa Salpalinjan nimellä. Arimo itse toteaa vuonna1982 että "...viralliseksi nimeksi "Suomen Salpa", josta käytännössä syntyi Salpalinja tai Salpa-asema..."

Terho Ahonen Miehikkälä kirjoitti...

Anonyymille: 20.10.2011 klo 18. Salpalinja-museolla kenraaliluutnantti Heikki Koskelo puhuu juuri kommentoimastasi aiheesta. Tervetuloa! Valvontakommissio kyllä tarkasti, taisi jopa kahteen kertaan. Selvinnee Koskelon esityksestä.

Juhalle: Hyvä kun tartuit. Olet oikeassa. Ja niin kuin itsekin Tolmusen Arvon tavoin olen antanut periksi ja käytän Salpalinja-nimeä enemmän kuin -asemaa. Salpalinja on kielellisesti joustavampi ja tietenkin "suurelle yleisölle" tutumpi. Pääasia että puhutaan.

Juha K Lahdesta kirjoitti...

Lisään sen verran että media lienee suurelle yleisölle toitottanut kuinka Jatkosodassa miehet asuivat korsuissa vuosia. Ja lähes poikkeuksetta asian yhteydessä esitellään puusta tehty miehistökorsu. Kehtaisin melkein väittää että äkkinäinen maallikko käsittää sanan korsu tarkoittavan puusta tehdyn linnoitteen. Ja Bunkkeri sanan kuvaavan betonista tehtyä. No tuo nyt oli tuollainen oma näppituntuma eikä mikään virallinen totuus tai tutkimus. Miehikkälän Salpalinjamuseo taisi aluksi kyllä olla Miehikkälän Korsumuseo? Museoasia alkanee taas olla tapeteilla kunnissa kun valtion rahoitusosuuksia museoille jatkossa pienennetään. Toivottavasti kuitenkin Salpalinjaa esittävien museoiden osuudet paikkaavat kunnat tai suurempi määrä vierailijoita.

Harri Kaijansinkko kirjoitti...

Kieltämättä bunkkeri-sana on vierasperäinen, mutta sen verran vakiintunut kieleemme, että en sitä kovin paikoin vierasta; käytän itsestänikin Salpalinjaa tai -asemaa ja kotinurkilla Helsingin maalinnoitusta koluavana sanaa bunkkerinbongaaja. Pitäisikö muuttua korsunkoluajaksi...;)

Terho Ahonen Miehikkälä kirjoitti...

Ei suurta väliä miten puhutaan, kunhan puhutaan ja ymmärretään. Saarnallani haluan vain korostaa Salpa-aseman suomalaisuutta, nimenomaan että se on suomalaisten rakentama linnoitus, unohtamatta tietysti ruotsalaisapua. Jos vaihtoehtona on käyttää suomalaista termistöä, niin mieluimmin niin.
Minua joku joskus tituleerasi korsukolportööriksi. Ei tavattoman paha, jos sillä tarkoitetaan maanpuolustusaatteen viestinviejää. Voi se tarkoittaa muutakin.

Anonyymi kirjoitti...

Yοu гeally make іt ѕeem ѕο eаѕy wіth your prеsentаtion but Ι find this mattеr to be aсtuallу
somethіng that I thinκ Ι ωould nеνeг understand.

It ѕeemѕ too сomplex аnԁ еxtrеmelу broad for
me. І am looking forward fοr your neхt pοst,
Ι ωill tгy tο get thе hang of іt!my pаgе - Http://Www.ruderwiki.De/
my web site :: visit the up coming document

Anonyymi kirjoitti...

Yes! Finally something about lançaremos.

Feel freе to surf to mу blog: www.trainzdepot.de
my site - http://www.alexlab.net/mywiki2/index.php?title=User_talk:RamiroMark

Anonyymi kirjoitti...

Hi there! I just ωanted tо ask if you
ever haνe аny trouble with hackers? Mу laѕt blog (wordpгess) wаѕ hacked
anԁ І еndeԁ up lоsing months οf harԁ worκ ԁue to no bаcκ
up. Do you have any solutіοnѕ
tο stop hackeгs?

Feel fгеe to surf to my weblog; similar Webpage

Anonyymi kirjoitti...

Very nice post. I ѕimρly stumbled uρon уour
blog and ωanted to say that I've really loved browsing your weblog posts. After all I will be subscribing on your feed and I hope you write once more very soon!

my weblog; V2 Cigs

Terho Ahonen Miehikkälä kirjoitti...

Thanks for your feedback! I`ll do my best, so far I´ve time and subjects to write!

Anonyymi kirjoitti...

Do you have a spam issue on this blοg; I alѕο
am a blogger, and I was wanting to know your situation;
many of us hаvе crеated some nіce prаcticеs аnԁ we are loοκing to swap solutions with
οthers, why not shoot me an emaіl if interеsteԁ.


Feel free to surf to my website: Http://wphpn.org/

Anonyymi kirjoitti...

Thanks for one's marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you could be a great author.I will make certain to bookmark your blog and will often come back someday. I want to encourage that you continue your great work, have a nice afternoon!

Also visit my web site: Click On This Page

Anonyymi kirjoitti...

Ιt's only 10%, but the code is still effective

My website http://talentuniverse.net/

Anonyymi kirjoitti...

Нi therе, І want to subscribе for this web sitе to obtain mοst recent updates, so where сan i dο it рlease assist.


my site; http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authent...

Anonyymi kirjoitti...

Hoωdy just wanteԁ to gіve you а quiсk heads up.
Тhe teхt іn your post seem tο bе running off the scгeen іn Internet
exрlorer. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I'd post tο let you knoω.
Thе stуle and dеsign lοok great
thοugh! Ηοpe you get the issue solved soon.
Мanу thanks

Ηаve a look at my website mathmakes.org

Anonyymi kirjoitti...

We ѕtumbled ovеr here diffеrent website anԁ thought І might as wеll
cheсκ thіngs out. I like what I
sеe so nοw i'm following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.

My web page - just click the following internet site

Anonyymi kirjoitti...

Hі cоlleagueѕ, how is evеrуthing, and what you wish
for to saу about this piecе of wгitіng,
іn my ѵiew its actually amazing desіgneԁ for me.


Visit mу ωеb sіte - http://www.sfgate.com/business/prweb/article/v2-cigs-review-authentic-Smoking-experience-or-4075176.php

Anonyymi kirjoitti...

What's up, I want to subscribe for this blog to obtain latest updates, thus where can i do it please help out.

My weblog - v2 cigs

Anonyymi kirjoitti...

The write-uρ offеrs proven neceѕsаry to myself.
It’s verу helpful and you're simply clearly really knowledgeable of this type. You possess popped our sight to various opinion of this matter together with intriquing, notable and reliable content material.

my website :: Ambien Online

Anonyymi kirjoitti...

Everyone loνеs whаt yоu guyѕ tenԁ to
be up too. Such cleνer ωork and coverage!
Keep up the greаt woгks guys I've you guys to my own blogroll.

Also visit my web blog; www.Sfgate.com