Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

perjantai 4. tammikuuta 2013

Peitettyä juhlintaa!

Viime joulukuun 10. päivän blogissani muistelin vanhassa aikalaiskirjoituksessani Salpavaelluksen syntyä ja Salpa-aseman 50-vuotistapahtumia, Salpa 94 -juhlasarjaa. Sitähän masinoi Kymen sotilasläänin esikunta. Tuohon aikaan esikunnan tiedotusupseerina palvellut kapteeni evp Kalevi Sirén toimitti sisällöltään mielenkiintoisen ja ulkoasultaan vetävän sotilasläänin historiikin (1993 – 2007), joka julkaistiin vuonna 2007. Kirjassa Sirén kirjoittaa myös tuosta Salpa 94 –tapahtumasta. Kun sain tuon kirjan vasta äsken käsiini (Kiitos Kalle joululahjasta!), niin lainaanpa tuossa jäljempänä hieman myös valmista tekstiä. Lainaukset erotan ”sitaateilla ja kursiivilla”.

Huomionarvoisin uutinen minulle kirjan tekstissä on se, että Salpa-aseman 50-vuotisuutta pidettiin tavallaan kulissina sille, että itse asiassa juhlittiinkin kesän 1944 torjuntavoittoja! Tietysti myös Salpalinjaa juhlittiin ja sitä tuotiin vahvasti esille, mutta taustalla olivat myös ensimmäiset suomalaiset puolustusvoimien kylmän sodan jälkeiset tuuletukset kesän 1944 sankariteoille!

Olen moneen kertaan ääneen ihmetellyt, että miksi 1994 vietettiin Salpa-aseman 50-vuotisjuhlavuotta. Rakentamistyön päättyminen tuntui hieman teennäiseltä merkkipaalulta. Tietenkin on selvää, että vuonna 1990 Neuvostoliiton ollessa vielä virallisesti täysissä voimissaan, ei juhlaa tohdittu järjestää. Mutta silloin asiaa jo kyllä vahvasti ennakoitiin ja siitä on annettava vilpitön tunnustus. Kirjassa todetaan:

”Vuoden 1990 alussa käynnistettiin Kaakkois-Suomen sotilasläänin komentajan, kenraalimajuri Gustav Hägglundin käskemänä suunnittelu ja valmistelu Salpa 94 tapahtumien järjestämiseksi.”

Asiaa koskeva Sirénin kirjoittama luku on otsikoitu pääotsikolla ”Salpa-asema täytti 50 vuotta”  ja alaotsikolla ”Kesän 1944 torjuntavoittojakin voitiin juhlia julkisesti”. Jutun johdantokappale kuuluu seuraavasti:

”Salpa-aseman rakentamisen päättymisestä sekä jatkosodan ratkaisevista torjuntataisteluista tuli kuluneeksi viisikymmentä vuotta 1994. Kun merkkivuoden tapahtumia alettiin valmistelemaan, ei ollut vielä aika julkisesti korostaa aivan kaikkia sotiin liittyviä tapahtumia. Elettiin kuitenkin suurten muutosten aikaa ja pari vuotta myöhemmin asioista voitiin ryhtyä puhumaan niiden oikeilla nimillä. Talvisota ja jatkosota tunnustettiin torjuntavoitoiksi ja sotien veteraanit saivat myös heille kuuluvan arvostuksen. Salpa-aseman 50-vuotistapahtumissa voitiinkin juhlia avoimesti myös saavutettua torjuntavoittoa, kuten oli alunpitäen tarkoituskin. Itsenäisen Suomen suurinta rakennuskohdettakaan ei unohdettu.”

Lappeenrannan Kimpisen urheilukentällä heinäkuussa 1994 pidettyä Salpa 94 pääjuhlaa Sirén nimittää sotien veteraanien, vuoden 1944 torjuntavoittojen sekä Salpa-aseman kunniaksi järjestetyksi juhlaksi.

”Tervehdyspuheessaan sotilasläänin komentaja, kenraalimajuri Matti Suokas kertoi, että vielä kolme vuotta sitten Suomessa suhtauduttiin varovaisesti jatkosodan lopputapahtumiin. Kesän 1944 muistotilaisuuksia suunnitellessaan sotilasläänin esikunta joutui kysymään peräti Pääesikunnalta kantaa Salpa juhlallisuuksiin. Juhlainnostus levisi kuitenkin nopeasti kuntiin ja järjestelyissä oli mukana myös Museovirasto.”

” ’Jatkosodan jälkeen puhuttiin pitkään hävitystä sodasta, mutta viimeaikaiset dokumentit todistavat täysin kaikkea muuta. Näiden mukaan Neuvostoliiton tavoite oli murskata Suomi poliittisesti, taloudellisesti ja kulttuurillisesti’, sotilasläänin komentaja muistutti.”

”Puheet Kannaksen halkijuoksusta olivat rintamamiesten itseivaa paremminkin kuin todellisuutta, totesi Salpa 94 juhlapuhuja, everstiluutnantti Anssi Vuorenmaa.”

” ’Emme täydellisesti tiedä, minkäverran tieto Salpa-aseman olemassolosta on vähentänyt neuvostojoukkojen hyökkäyshaluja. Kuitenkin on jotakuinkin varmaa, että sen murtaminen olisi kaivannut runsaasti vereksiä voimia ja aseistusta, joita suurvalta juuri tuolloin tarvitsi muualla’, Vuorenmaa arvioi.”

Näin siis Kymen sotilasläänin historiikissa. Mielenkiintoista virallista totuutta puolustusvoimista. Jokainen muistelkoon, kuinka paljon kesän 1944 torjuntavoittojen juhlinta loppujen lopuksi juuri siinä ajassa, 1994, Salpa-aseman 50-vuotisuuden varjolla läpi kuului. Ajatus on ollut joka tapauksessa ehdottoman oikea. Torjuntavoitot yhdistettynä vihollisen tarkkaan tietoon Salpa-aseman olemassaolosta heijastivat sellaista suomalaista maanpuolustustahtoa, että sitä ei silloinen supervalta tohtinut uhmata.

Ei kommentteja: