Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

torstai 7. tammikuuta 2021

Salpalinjalla ei taisteltu Kuusamossakaan!

Kirjoitin tässä blogissani 30. toukokuuta 2019, että Vihdoin on saatavissa tutkittua ja varsin tarkkaa tietoa, mitä Kuusamon Lahtelassa tapahtui 55 päivän aikana syys-marraskuussa 1944!”

Em. tiedolla minua lähestyi tuolloin asiaa tutkinut Tuomo Kallioniemi. Hänen käsiinsä saamat Neuvostoliiton puna-armeijan alueella toimineiden joukkojen sotapäiväkirjat yksiselitteisesti kertovat Kallioniemen tulkinnan mukaan, että Neuvostoliiton ja sen takaa-ajaman Saksan joukkojen välillä käytiin taisteluja Salpalinjassa Kuusamon Lahtelassa syksyllä 1944!

Tieto oli minulle uusi ja hämmästyttäväkin. Ja kun hän kertoi, mihin hänen tietonsa perustui ja kun Salpalinjan osalta niissä oli hyvin uskottavan oloisia yksityiskohtia, rohkenin julkaista hänen tietonsa blogissani. Joidenkin Salpalinjaa tuntevien kanssa olimme hieman ihmeissämme, kun em. taisteluista Salpalinjassa ei ennen oltu kerrottu. Uuteen lisätietoon antoi toisaalta uskottavuuspohjaa, kun meidän nykypolven Salpalinja-harrastajien tietoon täällä kaakonkulmalla puna-armeijan Kuusamon miehitys syksyllä 1944 Suomen ja NL:n välirauhan (sekin oli nimeltään välirauha) jälkeen tuli sekin vasta 2000-luvun alussa!

No, nyt vihdoin asian ytimeen! Kallioniemen tutkimusta siteeraamani blogi sai olla rauhassa aina kuluvan vuoden 2021 alkupäiviin saakka, kunnes sen luki Kuusamossa sotahistoriaa ansiokkaasti tutkinut ja tutkiva Tapio Heiskanen. Hänen mukaansa asiassa ainoa tietolähde ei ole venäläinen sotapäiväkirja-aineisto. Sitä löytyy myös saksalaisilta.

Tapio Heiskasen ja hänen tutkimusryhmänsä johtopäätös aikalaisasiakirjoista, maastotutkimuksista, paikallis- ja muistitiedoista on päinvastainen: Salpalinjassa ei taisteltu Kuusamon Lahtelassa! Sen Heiskanen myöntää, että hajanaista häirintätulta venäläiset saksalaisten miehittämiin suomalaislinnoitteiden suuntaan ampuivat, mutta taisteluksi sitä hän sotilaana ei voi sanoa.

Herrat Kallioniemi ja Heiskanen ovat käyneet Kuusamossa paikallislehdistössä keskustelua tulkinnoistaan. Siitä en ole ollut tietoinen. Senpä vuoksi laitan tähän alle linkin 2019 kirjoittamaani blogiin Kallioniemen näkökulmasta ja linkin Tapio Heiskasen johtopäätöksiin hänen korpisota.fi -sivustolla. Tuomareina saatte olla te, arvoisat Salpalinjan ystävät! Onko Salpalinjassa taisteltu vai ei?

Mahdolliset kommentit pyydän laittamaan varmuuden vuoksi sähköpostiini terhoahonen2@gmail.com. Liitän, jos siltä tuntuu, ne tämän jutun perään. Tämän blogin kommenttiosion toimivuudesta en ole näet varma.

Kallioniemi:

http://salpalinjansalat.blogspot.com/2019/05/salpalinjan-taistelut-kuusamon.html

Heiskanen:

https://korpisota.fi/public/case_06.html

 TERHO AHONEN


Ei kommentteja: