Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Salpalinja vaiettu salaisuus, elokuvasta valoa pimeyteen

Pakkorauhan linja, Moskovan rauhan linja, päävastarinta-asema, Suomen Salpa, Salpa-asema ja Salpalinja. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Siitä huolimatta lasta ei tunneta. Ei vieläkään, ei vaikka minäkin olen tällä pienellä palstalla pienin kirjaimin kohta kahdeksan vuotta parhaani yrittänyt; tämä on 400. kirjoitus tässä Salpalinjan salat -blogissa! Ihan kaikki jutut eivät ole minun kirjoittamia, mutta noin 90 prosenttia ovat. Kiitos avustajien tulituesta!

Sitkeässä on siis Salpalinjan tiedotuksellinen läpimurto. Olen useasti sanonut, että miten voi kiinnostua siitä, mitä ei tiedä olevankaan! Salpalinjassa ei taisteltu. Siksi siitä ei tullut historiallista taistelupaikkaa. Jos olisi taisteltu ja siinä kuvitteellisessa taistelussa Suomi olisi vihollisen torjunut, tunnettavuusongelmaa ei olisi. Jos taas se taistelu olisi hävitty, Salpalinjasta olisi kirjoitettu pelkästään kyrillisin kirjaimin!

Tässä tullaankin Salpalinjan ytimeen, Salpalinjan salaisuuteen:

”Salpalinja on yhä lähes tai täysin tuntematon suurelle osalle suomalaisia. Se ei ole sinänsä ihme, koska itärajan linnoitus oli sotasalaisuus aina Neuvostoliiton romahtamiseen 1991 saakka. Salpalinja, vaikka siinä ei koskaan taisteltu, vaikutti osaltaan siihen, että Neuvostoliitto luopui Suomen valtaamispyrkimyksistä kesällä 1944. Joidenkin arvioiden mukaan linnoitus ennaltaehkäisevänä pelotteena esti osaltaan myös Neuvostoliiton Suomen miehitysaikeet vuosina 1945-50.”

Tuon edellisen kappaleen kirjoitin 2017 tammikuussa lehdistökutsuun, jolla houkuttelimme tiedotusvälineitä kertomaan silloin vielä tuotannon osalta alkutaipalellaan olevasta SuomenSalpa – dokumentti maanpuolustustahdosta –elokuvasta. Kutsun kuuli valitettavan harva toimitus. Kiitos silti niille, kaikki julkisuus on hyväksi asialle  ja vie sitä eteenpäin.

Elokuvan ensi-illassa Mainilan laukausten ”ampumispäivänä” (26.11.2017) Lappeenrannan kaupunginteatterissa sanoin 400-henkiselle yleisölle, että kaikkien suomalaisten tulisi tämä elokuva nähdä. Olen yhä samaa mieltä.

Ajattelin elokuvahankkeeseen mukaan lähtiessäni, että kunnollinen dokumentti on se ohjus, joka räväyttää Salpalinjan suomalaisten silmille. No, näin ei ole vielä, korostan sanaa VIELÄ, käynyt. Perusongelma on se, että elokuvaakaan kuin ei itse Salpalinjaakaan ole vielä saatu kansan syvien rivien tietoisuuteen, että he tietäisivät mennä sitä katsomaan. Työ on siltä osin kesken.

Uskoni elokuvan läpimurtoon ei ole toiveajateltua sinisilmäisyyttä. Elokuvan esitykset loppuvuodesta ja nyt talvella antavat perusteet pysyä kannassani. Ne näytökset, joita ei ole ehditty kunnolla markkinoida, tiedottaa, eivät ole kokonaan täyttyneet. Sen sijaan ne esitykset, mukaan lukien ensi-ilta, joita on ehditty muutama viikko esiintuoda, ovat olleet täysiä! Se lupaa hyvää, mutta nimenomaan tiedotus- ja markkinointityötä se vaatii. Salpalinjan merkityksen lisääminen suomalaisten historiakuvaan on sitkeässä.

Palaute elokuvasta vahvistaa edellistä. Tuottaja Juha Huttusen saaman palautteen mukaan elokuva on ennen kaikkea hämmästyttänyt katsojia Salpalinjan ulottuvuudella, laajuudella ja monimuotoisuudellaan. Elokuvan sisältöä on kiitelty mielenkiintoiseksi.

Minäkin olen kuullut dokumentista hyvää. Mutta niin tuottaja Huttunen kuin tämän kirjoittaja pidättäydymme kehumasta itse elokuvaa, koska olemme siihen auttamattomasti jäävejä. Aidon palautteen antaa yleisö, totta kai. Silti elokuvan tekijöillä pitää olla oikeus ja suorastaan velvollisuus tehdä tuotettaan tunnetuksi ei itsemme takia, vaan sen takia miksi elokuva on tehty. Sitä tässä osaltani teen:

Nimittäin SuomenSalpa – dokumentti maanpuolustustahdosta –elokuva on ennen kaikkea kunnianosoitus sotiemme veteraaneille ja Salpalinjan rakentajille:

Suuret suomalaiset sotaelokuvat kertovat sen, miten suomalaiset sotilaat taistelivat viime sodissa. 
SuomenSalpa –elokuva jatkaa siitä dokumenttina. Se kertoo ja näyttää syyn, miksi nyt jo kuollut ja kuopattu Neuvostoliitto ei jatkosodassa jatkanut taistelua Suomen valtaamiseksi. Miksi se ei valtavalla voimallaan pyrkinyt asettamiinsa tavoitteisiin, miksi se niistä luopui. Siksi jokaisen suomalaisen tulisi tämä elokuva Salpalinjasta nähdä. Siksi, että Suomi ja suomalaiset itse halusivat rakentaa ja myös rakensivat rajalleen linnoituksen, joka täytti täydellisesti tehtävänsä.

Seuraavan kerran elokuva on nähtävissä Lappeenrannan teknillisen yliopiston Viipuri-salissa perjantaina 16.3.2018 klo 18. Sinne! Juliste alla, klikkaa isommaksi.

TERHO AHONEN


Ei kommentteja: