Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Pientä epätarkkuutta elämyksen varjolla

Ilta-Sanomien verkkojulkaisussa eilen illalla  (14.4.2016) ja viime yönä videoreportteri Lauri Silvander välitti ansiokkaasti tunnelmia Luumäen Kinnarilta konekivääri- ja 20 miehen majoituskorsusta numero 307. Juttukokonaisuus oli harvinaista julkisuutta sekä myynnissä olevalle ”korsutontille” että myös Salpalinjalle. Myöhäisillalla katsoin, että juttua seurasi verkossa parhaimmillaan noin 20 000 henkeä. Se on paljon.

Hattua täytyy nostaa toimittaja Lauri Silvanderin ahkeruudelle, sinnikkyydelle ja vilpittömälle halulle tuoda esiin eksoottista myyntikohdetta sekä tuottaa tietoa Salpalinjasta myös laajemminkin. Hän kertoi myös sen, että Salpalinjaan parhaiten voi ja kannattaa tutustua Salpalinjan esittelyyn koulutettujen oppaiden avulla. Mainitsi hän senkin, että esimerkiksi Salpavaellus viikko jälkeen juhannuksen on tarkoitukseen sopiva alusta. Tuo kaikki oli asiallista tietoa. Hyvä!

Tämän kaltainen julkisuus palvelee aivan varmasti kaikkia Salpalinja-toimijoita asian esillenostamisessa. Sitä lisää. Totinen totuus on, että Salpalinjasta tiedetään vielä hyvin vähän, ihan liian vähän. Sotiemme veteraanien ja heidän ikäluokkiensa ihmisten huikeana maanpuolustustahdon näyttönä Salpalinjaa kelpaa kyllä ja pitääkin esitelllä nykypolville. Tässä mielessä kaikki julkisuus Salpalinjalle on hyvää julkisuutta. Turhan tiukkapipoinen ei kannata olla, vaikka siltä kenties nyt näytän.

Salpalinja on historiakohde. Siihen ihmisten perehdyttäminen luetaan toimintana lähinnä matkailuun. Historian ja matkailun yhdistäminen palvelee tuotteena molempia. Salpalinjaa Suomen itsenäisyyteen ja nykyiseen hyvinvointiimme osaltaan vaikuttaneena suururakkana ei kuitenkaan minun mielestäni pitäisi vesittää tahallisella epätarkalla historiakerronnalla. Siihen Ilta-Sanomien juttukokonaisuus todennäköisesti tahtomattaan ja tahattomasti joutui pienessä määrin osalliseksi.

Jutun peruslähteenä pitkin iltaa, yötä ja vielä aikaisin tänä aamuna suositeltiin juttukokonaisuuden pohjaksi eilen tehtyä korsukohteen esittelyvideota, jossa toimittaja Silvander haastattelee korsutontin omistajaa Petri Parkkoa.

Parkon opastus on sujuvaa, elävää ja värikästä, mutta onko paikoin liiankin värikästä. Minun korvaani osui aika monta sellaista ”faktaa”, josta en ole koskaan ennen kuullut! No se ei minun tietämykseni tuntien sinänsä ole ihme. Mutta miettikääpä itse seuraavia oppaan kertomia tietoja.

Tämän ensimmäisen lähteenä hän tosin mainitsi, että tarina kertoo:

Opas kertoi Salpalinjan rakentajista kaivon kaivajien olleen parhaiten palkattu ammattikunta. Kontrahtiin kuului myös allekirjoittaa sitoumus, että jos kesken kaivutyön kaivorakennelma sortuu, niin kaivaja voidaan haudata suoraan kaivoon ja korsuun saadaan kaivaa uusi kaivo viereen!

Sitten muihin uusiin tietoihin. Salpalinjan teräsbetronikorsut oli varustettu siten, että niissä pystyi oleskelemaan ilman ulkopuolista huoltoa vähintään yhden kuukauden!

Teräsbetonikorsujen sisään rakennettiin yksi pehmeä seinä. Se tehtiin majoitustilojen sisäkattoon puusta. Sen tehtävänä on imeä korsun sisällä tapahtuneet aseiden vahingonlaukaukset, jotta ne eivät kimpoile vaarallisesti pitkin korsua!

Konekiväärikorsun ampuma-aukon yläpuolella oleva ennalta paikannettujen maalipisteiden sokkoammuntaan tarkoitettu maastokaari on Parkon esittelemissä korsuissa viritetty jopa niin pitkälle, että niissä on otettu huomioon myös tuulen vaikutus luodin lentorataan!

Korsun ilmastointilaitetta opas perusteli videolla sillä, että korsuaseet olivat mustaruutikäyttöisiä ja ruutikaasut piti siksi saada tuuletettua ulos!  Tässä täytyy tämän kirjoittajan hieman ihmetellä Salpalinjan asetekniikan myöhäisherännäisyyttä, kun muualla maailmassa mustasta ruudista luovuttiin jo 1800-luvulla!

Ja lopuksi vielä yksi uusi nimike, joka voi nimenä olla tottakin, jonka opas videolla toi esiin. Se on vasikkaluukku! Kyseinen luukku löytyy korsusta koputtelemalla. Se paikka, jota korsussa vasikkaluukkuna esiteltiin, on minulle opetettu varauloskäytävänä! Aina oppii uutta ja kuten sanottu vasikkaluukulle löytyy varmasti uskottava selitys.

Vielä hieman tarkennusta maavaraisen teräsbetonikorsun betoniseinän vahvuuksiin, jotka jutussa yleistettiin kaikki 2,5 metrin paksuisiksi. Korsun katto on 2.1 m teräsbetonia, vihollisen puolen seinä 2,3 metriä paksu, ampuma-aukon seinä (sivuseinä) 1,9 metriä ja takaseinä 1,4 metriä teräsbetonia. Suuruusluokkatasolla virhe ei ole suuren suuri, mutta aika monta säkkiä sementtiä korsua kohti olisi tarvittu enemmän.

No, nuo minulle uutena Salpalinja-tietoutena esiin tulleet muutamat yksityiskohdat kertovat, että tutkimista ja uutta asiaa Salpalinjassa löytyy varmasti vielä paljon muutakin. Kehotan kuitenkin tämän lukijoita lähdekritiikkiin ja miettimään edellämainittujen ”faktaesimerkkien”  pohjalta, saako matkailuelämysten varjolla Salpalinjasta tehdä tosiasioita hämmentävän ja epäuskottavan muumimaan? Vai pitäisikö opastuksessa kenties tutkimaton ja jopa perätön tieto tuoda esiin aina selkeästi ”tarina kertoo” –tietona. Senhän me kaikki tiedämme, että tositarinat ovat opastuksen suola! 

Joka tapauksessa suurkiitos Parkon Petrille, hän on tehnyt ison työn Salpalinjan tunnetuksi tekemisessä matkailuyrittäjänä. Meistä jokainen taaplaa tyylillään. Niin minäkin!

TERHO AHONEN




Ei kommentteja: