Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

torstai 19. kesäkuuta 2014

Osanottajaennätys himottaa ja kova huuto

21. Salpavaellus on käsillä viikko jälkeen juhannuksen. www.salpavaellus.net  -laskuri näyttää tätä kirjoitettaessa, että perjantai-iltana alkavan avausreitin alkuun on seitsemän päivää ja 14 tuntia! Osanottajia on ilmoittautunut epävirallisen laskennan mukaan 190 henkeä, voi olla jopa hieman yli kuin ali.

Kun ensimmäinen Salpavaellus patikoitiin heinäkuussa 1994, sille osallistui 205 vaeltajaa. Alkuinnostus oli suuri ja sen koommin ei ole päästy jalkapatikkakyydissä samaan. Nyt minua himottaisi saada houkuteltua / vedettyä mukaan vielä noin parikymmentä vaeltajaa jälki-ilmoittautuneena.

Nimittäin, kun nytkin on mukana seitsemän traktorimiestä muistuttamassa puolustusvoimien 1960-70 –lukujen joukkojen kuljetuskalustoreservistä, maataloustraktoreista, niin ne poislukien tarvittaisiin ennätykseen vielä siis se parikymmentä henkeä. Vaelluksella on ollut ainakin kerran 2000-luvun alussa reilusti  yli 200 osanottajan, mutta silloin on ollut useita reittejä eri menopeleillä. Silloisen vaellusjohtaja Reino Pietikäisen määriin ei nyt pystytä, mutta patikoitsijaenkka olisi mahdollista.

Miksikö pitäisi päästää uusiin lukuihin? Siksi että ennätys on aina uutinen ja se ruokkisi tulevia vaelluksia ja veisi Salpalinja-asiaa yhä paremmin eteenpäin.

Kirjoitin tänään facebookin Salpavaeltajat-ryhmässä näin:
”Salpavaelluksen suosio on nosteessa. Kun vuonna 2009 tuskailtiin noin 65 urhoollisen ja uskollisen vaeltajan kanssa, että tuleekohan tästä enää mitään, niin sen jälkeen suunta on kääntynyt iloiseksi tekemisen meiningiksi. Kova työ ja usko asiaan tuottaa tulosta. Taistelu ihmisten vapaa-ajasta on kovaa. Jotta kaikki hyvät Suomen kesätapahtumat saisivat arvoisensa huomion ja tarpeeksi yleisöä ja osanottajia, Suomen kesän pitäisi olla varovaisesti arvioiden noin kymmenen vuoden pituinen. Kun ei ole, siihen nähden Salpavaellus on pitänyt erinomaisesti pintansa tapahtumien suosion aaltoliikkeessä.”

Osanottoennätykseen pääseminen näinä kovina ja kovasti kilpailtuina aikoina olisi aika temppu. Joka tapauksessa lähelle päästään ja jo siitä ainakin minä olen iloinen.

* * * * *

Ja sitten otsikon toiseen osaan – kovaan huutoon.

Tämän kirjoittaja, tietääkseni maailman ainoa Salpalinja-blogisti, on Salpavaelluksen päättävässä maanpuolustusjuhlassa paljon haltijana muutaman minuutin ajan ohjelman loppupuolella. Silloin nimittäin myydään huutokaupalla Salpalinja-opas Heikki Savolaisen veistämät komeat portinpylväät. Minä olen meklarina, en ole muuten koskaan ennen ollut!Paljon haltijana olen Heikin toivomuksesta siksi, että pylväistä saatava tuotto menee lyhentämättömänä sotiemme veteraanien hyväksi Luumäellä, Miehikkälässä ja Virolahdella. Mitä enemmän kivillä saataisiin, sen suurempi olisi apu paikallisille todellisille maanpuolustajille, Suomen ja sen yhteiskuntajärjestelmän pelastajille. He eivät enää hirveän monta vuotta apua tarvitse, mutta sitäkin tärkeämpää se heille on. Siksi tavoittelemme portinpylväillä mahdollisimman isoa summaa jaettavaksi.

Minä odotan siis sitä ”kovaa huutoa”, sitä viimeistä huutoa, ennen kuin kopautan vasaralla kolmannen kerran. Sen viimeisen huudon toivomme olevan nelinumeroisen luvun, joka ei ala ainakaan ykkösellä! Huutokauppaehdoissa pidätämme oikeuden olla hyväksymättä parasta tarjousta, jos se jää nähtyyn vaivaan nähden liian alhaiseksi. Palataan asiaan sitten vuoden päästä, jos silloin todellisia pylväiden tarvitsijoita ja rahamiehiä olisi paikalla enemmän. Uskon ja toivon, että Salpalinja-museon pihalla sunnuntaina 29.6.2014 noin kello 13.50 kuullaan todella komea huuto ja pylväät saavat silloin uuden omistajan!


Hyvää juhannusta! Pysykää hengissä!

Ei kommentteja: