Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

maanantai 1. heinäkuuta 2013

Paavo Kiljusen muistomerkkipuhe


Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtajan, kenrl evp Paavo Kiljusen Rauhan rakentajat –muistomerkin paljastuspuhe Miehikkälän Salpalinja-museolla 30.6.2013

Salpalinja oli osoitus peräänantamattomuudesta

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, herra kenraali, hyvä juhlaväki!

Olemme paljastamassa Rauhan rakentajat –muistomerkkiä, jolla kunnioitetaan Salpalinjan rakentajien uutteraa työtä Isänmaamme itsenäisyyden ja kansamme vapauden puolesta.

Salpalinja oli Suomen suurin rakennustyömaa, jossa työskenteli enimmillään 35 000 rakentajaa. Muonitushuollosta vastasi 2 000 lottaa.

Salpalinjan kestävyyttä ei koskaan koeteltu taisteluissa. Pelkällä linnoituksen olemassaololla oli kuitenkin tärkeä merkitys sodan lopputulokselle.

Torjuntataisteluissa uhrautuvasti taistelleitten sotilaiden tavoin Salpalinjan rakentajat osoittivat hyökkääjälle peräänantamatonta tahtoa puolustaa kansamme vapautta ja vastustaa tarjottua orjuutta. Tietoisuus linnoitteen olemassaolosta vähensi hyökkääjän etenemishalua ja toisaalta antoi puolustajalle uskoa puolustuksen pitävyyteen.

Arvoisat kuulijat!

Jämijärven kappalainen totesi vuonna 1871 ilmestyneessä kirjassaan seuraavaa: ”Mutta joka ei tunne eikä kysy isäinsä ja maansa vaiheita, se elää itsekkäisesti ja umpimähkään ja on omassa maassansa juuri kuin muukalainen”.

Tänään täällä Miehikkälässä paljastettava muistomerkki on selkeä osoitus tekijöidensä syvästä historian tuntemuksesta ja veteraanisukupolven uhrauksien arvostuksesta.

Kymenlaakson Rauhanturvaajat teki hienon aloitteen, johon Suomen Rauhanturvaajaliiton oli helppo tulla mukaan. Muistomerkki on näkyvä jatko jokakesäiselle Salpavaellukselle, jossa rauhanturvaajat ovat olleet alusta alkaen mukana yhdessä muiden täkäläisten maanpuolustajien kanssa. Uskon, että koko Kaakonkulman maanpuolustusväki on täysillä tämän hankkeen takana.

Kiitän kaikkia muistomerkin toteuttamiseen eri tavoin osallistuneita talkoolaisia ja tukijoita. Erityisesti haluan mainita Kymenlaakson Rauhanturvaajat ja puheenjohtajansa Mikko Räinän hankkeen käynnistäjänä. Kalle Räinä on ansiokkaasti vastannut muistomerkin suunnittelusta ja pystytyksen taiteellisesta johdosta. Kivimateriaalilla ja kuljetuksilla ovat hanketta tukeneet Työyhteenliittymä Haminan Kehä (Kesälahden Maansiirto Oy ja YIT), työmaa-insinööri Marja Mattinen ja turvallisuuspäällikkö Risto Sivula.

Hanketta ovat tukeneet myös Haminan Rautakauppa Oy ja toimitusjohtajansa Mika Urpa-lainen, Suomen Kiviteollisuus Oy ja sen työnjohtaja Heikki Savolainen, koneurakoitsija Muisto Korpela, rauhanturvaaja Teuvo Ruippo sekä Miehikkälän kunta ja Salpalinja-museo. Lukuisa joukko yksityisiä henkilöitä on ollut hankkeessa eri tavoin mukana. Lämmin kiitos kaikille tekijöille ja tukijoille.

Hyvä juhlaväki!

Rauhan rakentajat –muistomerkki symboloi päättäväisyyttä ja peräänantamattomuutta, jota Salpalinjan rakentajat osoittivat. Suomalaiset rauhanturvaajat ovat maailman kriiseissä antaneet oman panoksensa samoin periaattein. Muistomerkki on suomalaisten rauhantur-vaajien kunnianositus ja kiitos sotavuosina Suomea puolustaneille miehille ja naisille.

Olkoon tämä Rauhan rakentajat –muistomerkki osaltaan muistuttamassa arvokkaista viime sotiemme aikaisista perinteistä ja sotasukupolven urotöistä niin sodassa kuin rauhassa. Kannustakoon se meitä kaikkia pitämään hyvää huolta kauniista ja hyvästä Isänmaastamme.

Ei kommentteja: