Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Dramaattinen juhla, uljas lähtö lentomestarille

Salpalinjan perinneyhdistyksen 10-vuotisjuhla Taavetissa 18.8.2012 oli alkamassa aikataulussaan, kun kävi ilmi, että katsomossa oli juuri joku saanut sairaskohtauksen. Ripeät vierustoverit aloittivat elvytyksen välittömästi. Muu yleisö ja ohjelman esittäjät odottivat suosiolla hoitotilanteen päättymistä. Ensivasteen auto ja ambulanssi olivat nopeasti paikalla. Potilas siirrettiin katsomosta sivuun ensiavun jatkamiseksi.

Puolen tunnin kuluttua Perinneyhdityksen puheenjohtaja Arto Mikkonen ilmoitti yleisölle, että 92-vuotias sotiemme veteraani, lentomestari Aimo Vahvelainen oli juuri menehtynyt. Mikkosen johdolla yleisö seisaaltaan kunnioitti vainajan muistoa hiljaisella hetkellä ja Pohjois-Kymen Sotilaspoikakuoro esitti Uuno Kailaan Suomalaisen rukouksen. Mikkonen totesi, että paras tapa kunnioittaa lentomestarin muistoa on viedä ohjelma suunnitellusti läpi.

Tilanne oli kaikille paikalla olleille dramaattinen ja koskettava. Salpalinjan perinneyhdistyksen 10-vuotisjuhla oli ollut lentomestarille niin tärkeä, että hän halusi lähteä Lahdesta saakka kunnioittamaan juhlaa läsnäolollaan. Hän on ollut Luumäellä tuttu myös monissa muissa isänmaallisissa juhlissa.

Niin surullinen kuin tapahtuma olikin, oli se sotaveteraanin päätepysäkkinä myös uljas. Kuolla isänmaallisessa juhlassa, historiallisessa ympäristössä vanhassa linnoituksessa ja Suomen Salvan pääaseman ja Hamina-Taavetti-linjan välimaastossa, on kunniakas päätös sotilaan pitkälle elämälle. Hän menehtyi paikassa ja tilaisuudessa, jossa hän vielä itse näki, että nykypolvi kunnioittaa ja antaa suuren arvon hänelle ja hänen aikalaistensa teoille. Lentomestari oli uskollinen isänmaalleen loppuun saakka ja ansaitsee nöyrän kunnioituksemme.

Lentomestari Aimo Vahvelaisen urasta voi lukea lisää esimerkiksi täältä: http://www.karjalanilmailumuseo.fi/waffe/
Ei kommentteja: