Viime marraskuussa Salpavaellus-tapahtuma järjesti Reserviupseerikoulun Viima-kurssille 239 kolmen tunnin opastuksen Salpa-asemaan Virolahden Harjussa. Yksi yksikkö hoiti opastuksen itse; Salpavaelluksen oppaat perehdyttivät muiden yksiköiden upseerioppilaat, liki 600 miestä ja naista Salpalinjaan. Tutustuminen toteutettiin viitenä päivänä.
Kurssi 239 oli ensimmäinen joka kokonaisuudessaan tutustui Salpalinjaan. Tutustuminen oli osa reserviupseerikurssin sotahistoriaopetusta.
Palaute RUK:lta ja opastusoperaation järjestelyissä mukana olleelta oppilaskunnalta oli hyvä. Koulun johto päätti jo viime vuoden puolella, että kahdelle seuraavalle kurssille, 240 ja 241, järjestetään vastaava kierros.
Kurssi 240 tutustuu kokonaisuudessaan (lähtövahvuus 649 oppilasta) Salpavaelluksen oppaiden johdolla Salpa-asemaan toukokuun ja kesäkuun kuutena sunnuntaina yksiköittäin. Ensimmäiset noin 140 varusmiestä koluavat korsuja ja luolia jo ensi sunnuntaina.
Alkukesän viikonloput eivät vapaaehtoistyölle ole kaikkein helpoimpia monien yhteensattumien vuoksi. Silti Salpavaelluksen opasarsenaalista löytyi varsin helposti riittävä määrä tehtävään sitoutuneita ja koulutettuja oppaita, 7 – 12 per päivä. Nyt heillä jokaisella on käytettävissään viime syksynä hyväksi havaittu ja päivitetty tarkka minuuttiaikataulu. Yhteensä 54 opastusryhmää samoaa Harjun kulttuurimaisemassa mainittuina opastuspäivinä.
On helppo kuvitella, että esimerkiksi ensi sunnuntain liki puolentoistasadan varusmiehen joukkoa ei voi lähettää yhdestä pisteestä yhtä aikaa matkaan. Se olisi kaaos jo alkuunsa. Pitää muistaa, että esimerkiksi korsukohteilla ei yhtä opastusryhmää (10- 15 henkeä) enempää kerralla sisään mahdu. Jotta kukin opas ja ryhmä saisi ruuhkattoman työrauhan, on heidät tässä tapauksessa hajautettava 12 eri lähtöpisteeseen. Homma onnistuu vain sillä, että oppaat noudattavat laadittua kiertojärjestystä ja kullekin kohteelle varattua aikasuunnitelmaa. Ryhmä ei voi olla aikataulustaan edellä eikä jäljessä.
Nyt puuta koputtaen voi sanoa: Vaikka erityisesti viime syksynä opastussuunnitelman laatiminen vaati ”hirmuisen” työn, oli se myös palkitsevaa. Oli hieno nähdä kuinka asiansa osaavat oppaat ryhmineen soljuivat ilman paniikin ja ruuhkan häivää pitkin Harjun kujia ja polkuja lähes minuutilleen aikataulussa. Ja kun reitin piti olla kierretty, putkahtivat ryhmät kuin tyhjästä määräaikana sovittuun kokoontumispisteeseen.
Niin kuin mainitsin, alkukesän kiireistä huolimatta vapaaehtoisoppaat ovat jälleen innolla mukana. Jopa kaksi uuttakin opasta on riviin sitoutunut. Ja tiedän, että muutama asiasta kiinnostunut on puhtaassa vapaaehtoisessa maanpuolustushengessä (niin kuin me kaikki) tulossa ryhmiin ”häntäpäänvalvojaksi” (hpv) perehtyäkseen ”oppisopimuksella” reittiin ja kerrottavaan asiaan. Näin vastuun ottaminen omasta ryhmästä esimerkiksi ensi syksyn (marras-joulukuu) RUK-opastuksissa on jo paljon helpompi.
Heitänkin tässä ilmaan mahdollisuuden myös niille, jotka eivät ole olleet oppaina Salpavaellus-organisaatiossamme, niin tervetuloa mukaan! ”Hpv:n” paikkoja on aina vapaana. Tämä toimintamme RUK-haara on innostanut oppaamme ja tuonut heille mahdollisuuden saada paljon kaivattuja opastustoistoja. Eli tällä toiminnalla on myös oppaita ”kasvattava” ja kouluttava merkitys.
Mukaan opastustoimintaan pääsee laittamalla halukkuudesta viestiä terho.ahonen@haminetti.net -osoitteeseen. Riveissämme on oppaita aina Helsinkiä ja Lahtea myöten, puhumattakaan lähipaikkakunnista Hamina ja Luumäki.
Vielä en tohdi varmuudella luvata, mutta koska Salpavaellus-tapahtuman lähivuodet ovat osanottajamäärien osalta todennäköisesti kasvavia, saatamme joutua järjestämään jonkinlaista opaskoulutusta jo ensi talvena. Opaskurssista saa enemmän irti, jos on jo hieman käsitystä oppaan työstä. Siihen nyt alkukesän ja loppusyksyn RUK-opastukset ja tietenkin itse Salpavaellus viikko jälkeen juhannuksen antavat erinomaisen mahdollisuuden.
Lue myös blogi: Puolustusvoimat heräämässä Salpalinjaan sekä kommentit blogista Oppaan vastuu .
Salpalinja on nosteessa!
Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022 toi esiin linnoittamisen välttämättömyyden myös nykysodissa. Suomessa linnoitettiin aikanaan ennakoivasti; linnoitteiden tuli olla käytettävissä jo ennen taisteluja. SALPALINJAN SALAT paljastaa tietoa Suomen itärajan Salpalinjasta enemmän kuin mikään muu blogi internetissä. Klikkaa sisällysluetteloa kuvan alla oikealla ja ala ahmia. Vuonna 2010 aloitettu kirjoitussarja on yhä ajankohtainen. Lue ja innostu! Terho Ahonen, Miehikkälä, terhoahonen2@gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti