Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Rauhanturvaajat linnoitustalkoisiin veteraanien hyväksi

Tämä kirjoittamani juttu on julkaistu Rauhanturvaaja-lehdessä 1/2013, ja on täyttä asiaa ja voimassa jokaista yksityiskohtaa myöten edelleen. Juttu käsittelee osin samaa asiaa kuin maaliskuun blogini "Muistomerkkejä isoja ja pieniä", mutta tässä tapauksessa kertaus on ehdottomasti paikallaan.

Suomen Rauhanturvaajaliiton hallituksen jäsen ja jo moninkertainen salpavaeltaja Rainer Fabricius Juvalta on innostunut Salpalinjasta ja sen symboliarvosta. Viime syksynä hänellä välähti tietoisena, että Miehikkälän Salpalinja-museolla paikalliset reserviläiset kunnostavat vuosittain talkoilla linnoitusrakenteita: ”Voisivatko myös rauhanturvaajat panna kortensa kekoon kunnianosoituksena sotiemme veteraaneille?”

Nyt Fabrin hieno ajatus on jalostunut toimintapäätökseksi. Hän haastaa tässä kaikki asiasta kiinnostuneet rauhanturvaajat Miehikkälään linnoitustalkoisiin helluntaiviikonlopuksi 17.-19.5.2013. Perjantai-ilta on varattu pitkämatkalaisten kokoontumiseen ja majoittumiseen Säästöpirtille Salpalinja-museon kupeessa, lauantaina painetaan töitä ja sunnuntaina vielä vähän viimeistellään.

Kohteena on pätkä taisteluhautaa ja sen lahonneiden tukipuiden uusiminen. Talkootyöstä Miehikkälän museotoimi maksaa korvauksen, jonka rauhanturvaajat Fabrin ehdotuksesta lahjoittavat Miehikkälän sotiemme veteraaneille.

- Näin saamme itse paitsi käsityksen Salpalinjan rakentamisen työläydestä, mutta ennen kaikkea voimme liittomme toiminta-ajatuksen mukaisesti tukea sotiemme veteraaneja. Samalla me rauhanturvaajat entisestään nostamme profiiliamme myös sotiemme veteraaneja auttavana, valtakunnallisesti merkittävänä maanpuolustusjärjestönä, Fabri perustelee.

Rauhan rakentajat -muistomerkki

Viikko jälkeen juhannuksen samotaan jo 20. Salpavaellus. Sen päättävän maanpuolustusjuhlan yhteydessä paljastetaan museomäelle Kymenlaakson Rauhanturvaajien aloitteesta pystytettävä Rauhan rakentajat -muistomerkki. Valtakunnallinen muistomerkki tekee kunniaa sotiemme veteraaneille, sankarivainajille ja linnoituksen rakentajille sekä osaltaan myös rauhanturvaajille.

Muistomerkin on suunnitellut nuori miljöösuunnittelija (amk) Kalle Räinä Mikkelistä.

Avokalliolle rakennettava kivirakennelma on läpimitaltaan neljä metriä ja korkeutta sillä on enimmillään reilu metri. Symmetrinen teos asettuu sopusointuisesti kauniiseen kalliomaastoon huutamatta huomiota ja sulautuu siihen ajan mittaan kiinteäksi osaksi miljöökokonaisuutta.

- Kiviladokset ovat hyvin vanha tapa muokata ympäristöä ja rakentaa muun muassa linnoitteita. Kivi on materiaalina karun kaunis ja se symboloi ikuisuutta, Kalle Räinä perustelee.

Muistomerkki luo mielikuvaa linnakkeesta ja rauhan rakentamisesta. Teos heijastaa Salpalinjan rakenteellista luonnetta ja syvyyttä kehämäisillä muodoilla. Korkeimmat paadet kuvaavat panssariesteitä.

- Muistomerkin kaaret edustavat myös puolipallomaisina maailmaa ja maita sekä monia suuntia, joihin suomalaiset ovat rauhanturvaajina lähteneet, suunnittelija kuvaa.

Salpalinja rauhan turvaajana

Salpalinja, jossa ei taisteltu, osaltaan ja olemassaolollaan vaikutti sodan päättymiseen itärajallamme ja yhä jatkuvaan rauhaan.

- Muistomerkistä tulee rauhanturvaajillekin yksi hyvä lisäsyy pistäytyä Miehikkälässä tutustumassa viime sotien aikaisten rauhan rakentajien huikeaan työsaavutukseen. Muistomerkki viestittää museokävijöille myös rauhanturvaajien halua jatkaa sotiemme veteraanien viitoittamalla tiellä, muistomerkkiajatuksen keksijä, KYMLRT:n puheenjohtaja Mikko Räinä sanoo.

Se, että teoksen suunnittelijaksi valikoitui Mikon poika, on pelkästään muistomerkkityöryhmän jäsenten ansiota. Työryhmä oivalsi kytkeä yhteen ammattiosaamisen ja rt-taustan perheen kautta. Suunnittelija ei peri palkkiota; työ on hänen kiitoksensa sotiemme veteraaneille.

Miehikkälän kunnanhallitus myönsi muistomerkkiä varten maankäyttöluvan tammikuussa. (Myös rakennusvalvonnan toimenpidelupa on saatu, kirj lisäys)

Edellä kerrotun linnoitustalkoiden työpanosta ohjataan myös Rauhan rakentajat -muistomerkin rakentamiseen.

Linnoitustalkoiden ruokahuollon jokainen osallistuja kustantaa itse. Muonituksessa tukeudutaan Korsukahvilaan. Majoitusta varten, joko Säästöpirtin lattialla tai teltassa pihalla, makuualusta, makuupussi ja saunomisvehkeet mukaan. Ilmoittautumiset äitienpäivään mennessä Terho Ahonen, terho.ahonen@haminetti.net tai 040 504 0293, jolloin sovitaan rukkasten lisäksi mukaan otettavista omista työkaluista.

Ensi kesän Salpavaellukselle toivotaan erityisesti rauhanturvaajia polkupyöräreitille. Nopeimmille on varattu PV:lta 30 polkupyörää. Katso lisää KYMLRT:n sivuilta www.rauhanturvaajat.com

Ei kommentteja: