Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

tiistai 28. elokuuta 2012

Salpalinjan merkityksettömyys?

Aina silloin tällöin lukiessani tai kuunnellessani historiatulkintoja Suomen selviytymisestä viime sodista huomio kiinnittyy siihen, että Suomen Salvasta, Salpa-asemasta ja tai Salpalinjasta ei yleensä mainita sanaakaan. Se tuntuu oudolta, kun tiedetään Salpalinjan olleen tuon ajan suurin rakennushanke Suomessa ja jopa koko Skandinaviassa. Turhaanko se tehtiin?

 Olen tällä palstalla moneen otteeseen tuonut esiin niitä valtavia ponnisteluja ja työmääriä, jota itärajan linnoitus vaati. Rahaakin se vei vuositasolla viisi prosenttia (1941) valtion tulo- ja menoarviosta. Osuus on samaa suuruusluokkaa kuin viime vuosien koko maan puolustusbudjetti.

Vieraalta tuntuu ajatus, että kaikella tuolla ei olisi ollut mitään merkitystä. Tietenkin Salpalinjaa harrastuksena ja kenties ammattinsakin puolesta tutkineet tietävät, että linnoitus täytti tehtävänsä, vaikkei siellä koskaan taisteltu. On luonnollista, että jokainen puolustaa omaansa, omaa näkökulmaansa, omaa uskomustaan. Ne, jotka eivät tunne Salpalinjaa, eivät tiedä sen suoria tai välillisiä mahdollisuuksia estää maahantunkeutujan aikeita, eivätkä voi siihen siis myös uskoa.

Salpalinjan merkityksen todistamisessa ongelmana on tietysti se, että siellä ei taisteltu. Ei ole olemassa konkreettisia faktoja. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan se olisi läpimurtoyrityksiä kestänyt tai kuinka kalliiksi sen mahdollinen murtaminen olisi viholliselle tullut. Kun tätä tietoa ei ole, on koko rakennelma helppo unohtaa merkityksettömänä.

Toisaalta olen tolkuttanut monet monituiset kerrat, että linnoitus on täyttänyt tehtävänsä parhaiten silloin, kun sitä ei ole tarvittu. Tosiasia on se, että siellä ei taisteltu, eikä sitä läpäisty. Voiko kukaan kieltää, etteikö linnoituksella olisi ollut vaikutusta? No, meidän Salpalinjaan ”hurahtaneiden” mielestä vaikutusta ilman muuta oli. Salpalinja oli niin suuri vastus vihollisen sotapäälliköiden mielessä, että sen läpimurtoa ei tohdittu edes yrittää. Kokemukset talvisodan Mannerheim-linjan murtamisen vaikeuksista olivat hyvin muistissa.

En tarkoita, että Salpalinja olisi yksin kaiken ratkaissut. Sellaista en minä sen paremmin kuin kukaan muukaan ole koskaan väittänytkään. Suomen kannalta sodan lopputulokseen vaikuttivat monet, monet asiat yhdessä. Jos noita asioita ajatellaan ketjun lenkkeinä, yhdenkin heikkous olisi katkaissut koko ketjun. Salpalinja ei ollut ainakaan heikoin lenkki!

Nämä ajatukset tulivat mieleen, kun katsoin eilen illalla telkkarista uusintana esitettyä Arvo Tuomisen draamadokumenttia Sota ja raha. Se käsitteli valvontakommission toimia Suomessa jatkosodan jälkeen. Vaikka tiedetään, että valvontakomissio heti maahan tultuaan (dokumentin mukaan komissio, liekö tarkoitettu Andrei Ždanovia, saapui Neuvostoliitosta Suomeen 5.10.1944; Wikipedian mukaan valvontakomission pääosa saapui Suomeen jo 22-23.9.-44) vaati Salpalinjan asiakirjat itselleen ja myös sai ne, ei asiasta jutussa mainittu sanaakaan.

Niin kuin minä omasta harrastajan ja maallikon näkökulmastani tarkastelen asioita, niin näytti tehneen edellä mainitun dokkarin tekijäkin omastaan. Johtopäätöksenä hän ohjelman lopussa loihe jossitellen lausumaan jotenkin näin, että sotimalla ja maksamalla sotakorvaukset Suomelle kävi huonommin kuin, jos se olisi suostunut vuonna 1938 Stalinin erityisedustajan Boris Jartsevin alueluovutusvaatimuksiin. Minä tohdin olla tästä täysin eri mieltä. Se tie olisi aivan varmasti johtanut Suomen osaksi Neuvostoliittoa! Huh huh näitä jossitteluja!

Kovasti kiinnostaisi kuulla tämän blogin lukijoiden (niitäkin on) ajatuksia Salpalinjan merkityksestä tai merkityksettömyydestä. Ei kun kommentteja tähän alle klikkaamalla kommentti-linkkiä.

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja: